Povestire digitală


Povestirea digitală este un termen relativ nou care se referă la poveștile care includ elemente multimedia precum fotografii, videoclipuri, sunete, texte și, de asemenea, voci narative, iar acest lucru și-a găsit drumul în clasă într-un număr de contexte.

Poveștile digitale sunt adesea prezente în formate convingătoare și atractive emoțional și pot fi interactive. Termenul „povestire digitală” poate acoperi, de asemenea, o serie de narațiuni digitale (povești bazate pe web, povești interactive, hipertexte și jocuri narative pe computer).

Cele mai importante caracteristici ale unei povești digitale sunt că nu mai este conformă cu convențiile tradiționale ale povestirii, deoarece este capabilă să combine imagini statice, imagini în mișcare, sunet și text, precum și să fie neliniară și să conțină caracteristici interactive. Capacitățile expresive ale tehnologiei oferă o bază largă din care să se integreze.

Aducând idei despre construcționism și joc împreună, povestirea digitală, precum povestea tradițională, are un potențial major din mai multe motive generale, de exemplu:

  • Crește entuziasmul pentru a citi și a reciti, deoarece acest lucru ne permite să descoperim că poveștile pot fi abordate ca o colaborare între echipe, astfel încât copiii să dezvolte și abilități de lucru în echipă
  • Îmbunătățește capacitatea de a asculta și de a ne exprima public.
  • Crearea și spunerea povestirilor ne permit să ne transpunem și să ne exprimăm emoțiile, sentimentele și gândurile
  • Poate fi folosită la orice vârstă, de la grădință până la liceu
  • Împărtășirea poveștilor ne ajută să ne punem în rolul altora și ne stimulează empatia

Pentru a descrie această metodă ne vom concentra pe un instrument specific: Scratch

Scratch este un limbaj de programare și o comunitate online care facilitează crearea propriilor povești interactive, jocuri și animații – și partajarea creațiilor dvs. online. Pe măsură ce tinerii creează și împărtășesc proiecte Scratch, ei învață să gândească creativ, să raționeze sistematic și să lucreze în colaborare, în timp ce învață, de asemenea, idei matematice și de calcul importante.

Scratch este ușor de utilizat și are un nivel inițial de utilizare foarte redus, dar în același timp are o putere care permite realizarea de proiecte complexe. Putem crea stop-motion, povești, desene animate, povești de colaborare, povești interactive, jocuri, tot felul de animații, povești de doar câteva secunde sau compuse din mai multe capitole.

De asemenea, poate fi utilizat pe mai multe platforme (potrivit pentru computere desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri), gratuit, multilingv și poate fi utilizat cu sau fără internet. O altă caracteristică a Scratch este concentrarea pe partajare. Partajarea/împărtășirea pentru a învăța în cadrul clasei, dar și cu diferite comunități prin intermediul internetului.

Grupurile țintă ale acestei metode

Scratch a fost conceput pentru copii și are o bază pedagogică profundă legată de construcționism. Poate fi utilizat atât în învățământul primar, cât și în cel secundar și există, de asemenea, o versiune numită Scratch Jr, care este ideală pentru educația timpurie sau pentru copiii care încă nu știu să citească.

Deoarece este tradus în mai multe limbi, poate fi utilizat în școli din diferite țări și este util în special în școlile multiculturale, unde diferite echipe își pot programa povestirile în diferite limbi în cadrul aceleiași clase.

Deși principalul grup țintă al instrumentului sunt copiii, profesorii și familiile pot fi coparticipanți și beneficiari.